top of page

Symposium Less is More

Gisteren ging ik naar het symposium "Less is More" georganiseerd door ENCA Nederland. Het was even rijden voor me, want het congres vond plaats in Ede, op een dikke 2u van Gent. In Antwerpen pikte ik 2 collega-doula's op en vanaf daar was het gezellig keuvelen in de auto tot we er eindelijk waren. Er was al wat volk bij de inschrijvingen en we raakten aan de praat met een paar dames.


De ochtend begon met een uiteenzetting door Ina May Gaskin Voor zij die haar niet kennen: het is zowat de moeder van de vroedvrouwen. Ina-May is al 78 maar wat was het boeiend om naar haar verhalen te luisteren. Ze had het over de bevalling als natuurlijk proces. Ze deelde haar kennis over begeleiden van bevallingen waarbij zo min mogelijk wordt ingegrepen. Het vertrouwen in het lichaam van de vrouw en het stimuleren van het zelfvertrouwen staan bij haar centraal.


Na de middag had socioloog Raymond de Vries het over het eeuwig durende debat over thuisbevallingen vs. ziekenhuisbevallingen. De medicalisering van bevallingen stond hier centraal. Bijzonder boeiend en in vele opzichten een eye-opener !

En toen was het aan Debra Pascali. Wat een vrouw ! Als er iemand is die weet hoe ze een publiek kan boeien is zij het wel. Ze kreeg zelfs de hele zaal aan het dansen :-) Zij is al jaren doula en heeft over de jaren heen al haar kennis gebundeld in films, boeken en geeft nu ook workshops wereldwijd. Het was een eer om naar haar te kunnen luisteren en achteraf ook nog eens een praatje met haar te kunnen slaan.

En ja! Zoals ik gehoopt had liep ook mijn grote voorbeeld Doula Sophie er rond. Zij is al jaren doula en geboortefotograaf in Nederland. Ik heb een praatje met haar kunnen slaan en ideeën uitgewisseld over onze job. Vriendelijke vrouw! Ik hoop haar nog vaak te kunnen ontmoeten. (Bij deze: Sophie: altijd welkom bij me in België! ;) )


Het was een erg boeiende dag vol interessante ontmoetingen en debatten. Bij deze wil ook nog eens Thea Van Thuyl van harte proficiat wensen met de beloning van haar hele carrière en inzet voor de vroedvrouwen en doula's in Nederland


Wil je meer weten over wat ENCA Nederland doet en de rechten van de zwangere vrouw? Neem dan zeker een kijkje op hun website.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page