top of page
ALE_126.jpg

Consult bij stuitligging

Help je baby draaien op een natuurlijke manier

Mijn baby ligt in stuit!

Ligt je baby in stuit en wens je op een natuurlijke manier de baby meer ruimte te geven zodat die kan draaien? Dan kan ik je helpen! Tijdens een stuitconsult overlopen we oefeningen die je als mama thuis kan doen om de baby meer ruimte te geven. We gaan ook aan de slag met moxa-sticks zodat de juiste drukpunten gestimuleerd worden. Door deze technieken verhoog je de kans dat je baby draait maar liefst met 30% !

Je krijg ook documentatie mee naar huis zodat je alles mooi bij de hand hebt.

 

 
 
Massage van de onderrug en bekken

Een baby kiest altijd de meest comfortabele positie voor zichzelf. Dat betekent concreet dat wanneer er spanning zit in de ligamenten of spieren rond het bekken en de baarmoeder, de baby dit ook als spanning zal ervaren. Door deze zones te masseren en warmte over te brengen zullen de spieren ontspannen en krijgt de baby meer ruimte. Meer ruimte betekent dan ook meer kans op hoofdligging. 

Draai-protocollen

Er zijn een aantal oefeningen die je kan doen om meer ruimte te creeëren in je bekken. Hierbij volg ik een protocol van Spinning Babies® of Naoli Vinaver. Het soort protocol waar we mee aan de slag gaan is afhankelijk van de situatie en mogelijkheden van de moeder.

Tijdens het stuitconsult doen we samen de oefeningen voor en leg ik uit waar je moet op letten. Want uiteraard is het de bedoeling dat je de oefeningen ook thuis herhaalt. Je krijgt een overzicht mee op papier als geheugensteun. 

Mentale ondersteuning

 Vaak (niet altijd) zijn er bepaalde​ mentale blokkades die er voor kunnen zorgen dat de baby niet in de optimale positie ligt. Tijdens een verkennend gesprek gaan we na of dit het geval kan zijn. Soms is het erkennen en aanvaarden van de blokkades al genoeg om impact te hebben op de positie van de baby. 

Moxa bij stuitligging

Een moxabehandeling kan worden gegeven om een kindje in dwars- of stuitligging te doen draaien in de baarmoeder. Uit onderzoek is gebleken dat 75% van de babies in stuitlig was gedraaid na een moxabehandeling die werd uitgevoerd tussen de 33 en de 36 weken. Ik geef uitleg over de behandeling zodat jullie zelf aan de slag kunnen nadien. Het is de bedoeling dat de behandeling gedurende 10 dagen herhaalt wordt. 

Een stuitconsult duurt 2u en kost € 85, inclusief moxasticks.  Excl. verplaatsingskosten.

Bronnen

De kritische verloskundige

Research Gate

Erasmus MC Rotterdam (2010) 

CAROMAMA_167.jpg

Wat is Moxa-therapie ?

Moxatherapie maakt in de traditionele Chinese geneeskunde deel uit van accupunctuur. Bij moxa worden rollen (sticks) gebruikt die bestaan uit gedroogde en samengeperste bijvoet. Bijvoet is een kruid dat gekend staat voor zijn geneeskrachtige werking. Het werkt ook vochtafdrijvend.  Deze stick wordt aan de punt in brand gestoken zoals een sigaar, waardoor een aangename warmte vrijkomt. Heel langzaam brandt de stick op. 

Door de moxastick boven de huid te houden wordt een heel specifieke plaats van het lichaam verwarmd. Hierbij wordt het betreffende accupunctuurpunt verwarmd en gestimuleerd.

Er wordt dus géén contact gemaakt met de huid en met de baby. 

Kan ik die oefeningen niet gewoon zelf doen?

De meeste oefeningen van Spinning Babies® kan je terugvinden op hun website. Je zou ze dus kunnen opzoeken en één voor één uitvoeren met je partner. Er zijn echter wel enkele zaken waar je op moet letten bij het uitvoeren van de oefeningen. Zo is je houding heel belangrijk om de oefeningen correct uitvoeren. En correct uivoeren betekent maximaal effect bekomen! Ook de houding van je partner is belangrijk zodat zijn/haar lichaam niet belast wordt. 
Weet ook dat elk lichaam anders is en een ervaren oog je dingen zal aanleren die specifiek zijn voor jouw situatie. 

Vergelijk het met een massage: na een lange dag kan een massge van je partner zoveel deugd doen, maar soms heb je toch nood aan een professionele massage die nèt die pijnpunten weet te behandelen waar jij zoveel deugd van hebt. 

bottom of page