top of page

Rebozo sluitingsritueel
(Closing the bones)

Een moment van gedragen worden en loslaten

Het lichaam en de geest van een vrouw kunnen verschillende levensfasen of situaties als intens ervaren, zowel fysiek, emotioneel als spiritueel. Na dergelijke ervaringen, of het nu gaat om een bevalling of een andere diepgaande levensverandering, kan het nodig zijn het lichaam en de geest zowel fysiek als energetisch af te sluiten om het genezingsproces te laten beginnen.

Je leert jezelf  opnieuw aanvaarden.

Een rebozo sluitingsritueel kan je hierbij helpen, ongeacht of de ervaring recent was of al lang geleden heeft plaatsgevonden.

sluitingsritueel handen

Oorsprong

"Closing the Bones" is een postpartum ritueel dat zijn oorsprong heeft in de Zuid-Amerikaanse en Midden-Amerikaanse culturen, voornamelijk onder de inheemse bevolking. Het is een massage- en bindtechniek die wordt gebruikt om het postpartum lichaam te ondersteunen bij het herstellen na de bevalling. Het wordt ook ingezet als overgangsritueel bij vrouwen die niet bevallen zijn of al een hele tijd geleden. Om een hoofdstuk in je leven af te sluiten bijvoorbeeld. (na een burn-out, ziekte,...)

Hoe gaat het in zijn werk? 

Voor het effectieve sluitingsritueel met de rebozo wordt het lichaam van mama verwarmd. Eerst door een volledige lichaamsmassage. Hierbij worden alle spieren soepel gemaakt. Dit is de eerste stap naar ontspanning. Je komt hierdoor uit je hoofd en in je lichaam. 

Nadien wordt het lichaam opgewarmd door een (yoni-)stoomsessie te houden. Een moment waarbij het perineum en vagina lokaal verwarmd wordt, wat zorgt voor een goede doorbloeding in die regio. Er wordt hartverwarmende detox-thee geserveerd en als mama krijg je de tijd en ruimte om je (bevallings)verhaal te vertellen.  In alle privacy deel je wat er in je om gaat. Het laat je toe te zakken in je bekken en contact te maken met een heel gevoelige zone die veel emoties vasthoudt. Dit kan een emotioneel moment zijn.

Wil je liever niet praten? Dan kan er worden gedrumd terwijl jij in jezelf keert. Een stiltemoment is ook mogelijk. Je mag voelen waar jij behoefte aan hebt op dat moment.

Hierna ga je op de grond liggen en laat je van hoofd tot voeten voorzichtig inwikkelen in rebozo doeken*. Dit deel wordt ook wel "het sluiten van de botten" (closing the bones) genoemd. Tijdens de ceremonie wordt zorgvuldige muziek en geuren uitgekozen die een extra dimensie geven aan het ritueel.

De doeken worden tot een gepaste aangename spanning gebracht waardoor je als mama volledig in jezelf kan keren.  Je bevindt je in een cocon waardoor je lichaam en geest volledig kan rusten. Wanneer alle zones behandeld zijn krijg je de tijd om tot rust te komen en zich mentaal voor te bereiden op het terugkeren in de kamer. De doeken worden één voor één zachtjes losgemaakt en je kan als het ware ontwaken uit je cocon als nieuwgeboren vrouw.  

Waarom een sluitingsritueel? 

De hele ceremonie geeft de moeder de ruimte die ze nodig heeft om haar persoonlijke heling te starten, om haar lichaam te bedanken voor al het harde werk dat het heeft gedaan tijdens de zwangerschap en bevalling, om haar bevalling te verwerken en opnieuw contact met haar lichaam te maken. Deze intieme, zachte en kalmerende ceremonie is een viering van de geweldige reis die een vrouw onderneemt om moeder te worden. Het biedt een heilige ruimte om de nieuwe mama te koesteren en te eren.

closing the bones met liselotte

Net zoals een vlinder herboren wordt uit zijn cocon krijgt ook een nieuwe mama ruimte om herboren te worden.

Caroline Devulder

Voordelen

 • Fysiek herstel: na de bevalling kan het lichaam van de vrouw zich los en open voelen. Het binden kan helpen de organen terug op hun plaats te krijgen en de buikspieren te ondersteunen.

 • Emotionele ondersteuning: de bevalling kan een intense ervaring zijn, zowel fysiek als emotioneel. Dit ritueel kan helpen bij het verwerken van deze ervaring en biedt een moment van reflectie en sluiting.

 • Warmte en comfort: de massage en het binden bieden warmte en comfort, wat kan helpen bij het verminderen van postpartum depressie of angst.

 • Bevordering van de bloedsomloop: de massage kan helpen de bloedsomloop te verbeteren, wat kan bijdragen aan een sneller fysiek herstel.

 • Versterking van de band tussen moeder en kind: door het ritueel te ontvangen komen vrouwen opnieuw terug tot zichzelf. Door dit moment van zelfzorg kunnen moeders even opladen en zich volledig laten dragen. Met opgeladen batterijen gaan ze huiswaarts. 

duomassage in touch caromama

Verloop

Intro: we beginnen met een verkennend gesprek waarbij je een intentie zet voor het ritueel. Je mag ook kaarten en runen trekken die je ondersteunen tijdens je "reis". 

Massage: je krijgt een deugddoende ontspannende massage. Dit zorgt enerzijds voor een warm en soepel lichaam, maar het haalt je ook uit je hoofd. Een 4-handen massage is een heel bijzondere belevenis die op diepe lagen inwerkt. Tijdens de massage werken we ook met moxa om de baarmoeder en buik te verwarmen. Zeker bij een postpartum ritueel is dit heel helend. 

Stoomsessie: hierbij maak je contact met je bekken en ga je alles uitzweten dankzij het gebruik van de Svedhana tent.

Sluiting met de doeken: tijdens dit deel wordt je volledig gewiegd door de doeken en gesloten. 

Openen en landen: je wordt terug heel zacht geopend en voelt je herboren!

Praktisch 

De ceremonie vindt meestal plaats na 40 dagen na de bevalling* en neemt ongeveer 3 tot 4 uur in beslag. 

Het sluitingsritueel gebeurt samen met een collega van me. Specifieke wensen kunnen op voorhand besproken worden.

Prijs

De 3 tot 4 uur durende ceremonie met volledige lichaamsmassage, yoni steam en sluiting met de rebozodoeken kost 290€. (excl.btw)  Cadeaubon is ook mogelijk.

 

Bij een sluitingsritueel door 2 behandelaars krijg je een 4-handen massage, yoni-stoomsessie én stoomsessie in Svedhana tent voor het hele lichaam. Tijdens het ritueel worden ook professionele klankschalen gebruikt om een extra dimensie toe te voegen.

We voorzien ook thee en een lekkere gezonde snack. 

De energie die ontstaat door 2 behandelaars is ongelofelijk krachtig en helend. Samen vertegenwoordigen we de dragende community waar vrouwen zoveel nood aan hebben. De doeken worden ook op een iets andere manier aangespannen met 2 behandelaars waardoor het gevoel van de cocon nog meer naar boven komt. De stretching van hoofd en voeten die we enkel met 2 kunnen aanbieden is ook een meerwaarde. 

 

Sluitingsrituelen gaan door in praktijk 'In Touch' van mijn collega Liselotte in Hansbeke.

Je mag het ritueel zien als een echte reis naar binnen

* De Rebozo is een traditioneel geweven doek uit Latijns-Amerika die gebruikt wordt tijdens de zwangerschap, bevalling en

nadien als draagdoek voor de baby. 

* Ben je al langer geleden bevallen maar heb je nog steeds nood aan afsluiting van dit hoofdstuk, dan kan je zelfs maanden of jaren later nog steeds een sluitingsritueel ondergaan.

liselotte en caroline
Het voordeel van
2 behandelaars
 • Energetische 4-handen massage

 • Yoni-stoomsessie 

 • Svedhana warmtesessie

 • Drum-moment indien van toepassing

 • Stretch van het lichaam 

 • Sluiting met doeken

 • Heling met klankschalen

 • Fijner "cocon-gevoel" bij sluiten

Annemie 

Ik voelde me gedragen en tegelijk gemasseerd door een veelvoud van vrouwen. Ik werd gewiegd en ingebakerd. Ik lachte en huilde. Het stroomde van buiten naar binnen en van binnen naar buiten. En alles werd zacht.

Eva Daeleman

Een ritueel dat mama weer thuis brengt bij zichzelf. Ik had niet gedacht dat ik dit zo nodig had. Ik had dit ECHT nodig. Het heeft me zoveel deugd gedaan en een nieuwe, diepere energie doen voelen.

Selina

Het leek alsof elk lichaamsdeel een eigen intense knuffel krijgt. Bij het openen voelde ik nieuwe energie ontstaan. Ik ben niet meer dezelfde persoon die daarnet de kamer binnenstapte. Ik voel me herboren!

Het begin van een nieuw hoofdstuk 

 • Afsluiten van een hoofdstuk

 • Jezelf opnieuw leren aanvaarden

 • Overgang van kraamtijd naar dagelijkse leven

 • In de watten gelegd worden

 • Liefde ontvangen

 • Emotionele ondersteuning krijgen

sluitingsritueel na de bevalling
bottom of page