top of page

Wat kost een geboortefotograaf?

Onlangs kreeg ik één van de vreemdste verzoeken ooit. Een aanstaande bruid contacteerde me ivm haar huwelijksreportage. Ze zocht een fotograaf om de mooiste dag van haar leven vast te leggen. Er waren echter een paar opmerkingen...

Toen ik vroeg wanneer ze precies zou trouwen, wist ze me te vertellen dat ze het nog niet zeker wist. Ergens tussen 2 en 23 september. “Ze zou me wel bellen als het zo ver was.” zei ze. Hoogstwaarschijnlijk rond een uur of 2 ‘s nachts. Okee dan...


Ik vroeg haar hoe lang ze me nodig had om foto’s te nemen. “Waarschijnlijk rond de 24u.” antwoordde ze. “Het kan ook zijn dat het maar 2u duurt”.

Oh ja, en ze wou ook niet dat ik flitste, want dat zou de hele sfeer in het gedrang brengen. Ik vroeg om bevestiging van de locatie. Ze zou toch wel een plaats genomen hebben waar veel lichtinval is? Niet dus. Ze zouden trouwen in grot met enkel een paar gedimde lampen en flikkerende lichtjes.

Ik had veel zin om de vrouw €10.000 te vragen voor haar huwelijksreportage.

Gelukkig bestaat deze vreemde bruid niet echt. Het is maar een metafoor om te illustreren hoe intens een geboortereportage kan zijn. In tegenstelling tot een huwelijk waar alles mooi op voorhand vast ligt, zijn er bij geboortefotografie veel onzekerheden.


Bij stand-by staan komt veel kijken. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn directe omgeving. Ik heb heel veel geluk dat ik de opvang voor m’n zoontje niet ver hoef te zoeken. Nu de feestdagen voor de deur staan wordt het extra spannend, want familiefeest of niet, als mama bevalt moet ik springen. Mijn camera- en doulatas staat dan ook altijd vertrekkensklaar.


Maar ik doe mijn werk ongelofelijk graag. Ik hou er van emoties vast te leggen. Ik hou van koppels die transformeren van man en vrouw naar ouders. Ik hou van de blik in hun ogen als ze hun langverwachte baby eindelijk vasthouden. Ik hou van uitdagingen en de moeilijke lichtomstandigheden neem ik er graag bij. Ik hou er van herinneringen vast te leggen. Herinneringen die de ouders doen huilen van blijdschap. Die ook mezèlf steeds weer emotioneel maken!


Geboortefotografie is een niche. Het is niet iets wat alle fotografen “eventjes” gaan doen tussendoor. Het vergt kennis over het geboorteproces. Dankzij mijn doula-opleiding en ervaring weet ik wat er allemaal bij een bevalling komt kijken. Ik ken ook mijn plaats en heb respect voor het hele gebeuren.


En daarom vraag ik wat ik vraag. Omdat ik mijn kennis en ervaring naar waarde schat en ik ervan overtuigd ben dat het betaalbaar is. Je krijgt iets van onschatbare waarde voor je geld.


En natuurlijk vraag ik als fotograaf geen €10.000 voor een geboortereportage!

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page