top of page

De Blessingway: een babyshower voor mama

Babyshowers zijn al langer gekend in Amerika en Nederland en worden ook steeds meer georganiseerd in België. Het is een feest om de aanstaande mama in de bloemetjes te zetten. Vaak worden er cadeautjes uitgereikt, spelletjes gespeeld en lekkere hapjes gegeten. Het is een typisch “women only” evenement waar mannen vriendelijk worden verzocht weg te blijven. Je kan het vergelijken met een vrijgezellenfeest voor het huwelijk.


Gisteren organiseerde ik samen met collega doula Tine en een aanstaande mama voor eerste keer een Blessing Way. Aangezien de mama van Indonesische afkomst is wou ze Hindu elementen aan bod laten komen tijdens de Blessing Way ceremonie. Zo had ze bijvoorbeeld een prachtige schaal voorzien in het midden van de cirkel, versierd met bloemen en wierook. In het midden stond een klein altaartje van de godin Dewi Laksmi en een brandende kaars.

Een Blessing Way (Ook wel “moederzegening” genoemd) is een oude traditie van de Navajo indianen waarbij een moeder gezegend wordt voor haar overgang van vrouw naar moederschap. In tegenstelling tot een Westerse babyshower, ligt de nadruk bij een Blessing Way op de aanstaande moeder. De bedoeling is om haar in de watten te leggen en aandacht te geven zodat ze gevuld wordt met liefde die ze dan op haar beurt kan doorgeven. Een cirkel vol liefhebbende vrouwen is dan ook een ideale manier om oxytocine te laten stromen ! Het is een unieke manier om de aanstaande mama te eren en haar kracht en zelfvertrouwen te geven.


JA, het is iets spiritueel. NEEN, het heeft niks met geloof te maken. Je kan het er wel bij betrekken als mama dat wil.


Een blessing way is een manier voor de mama om zich voor te bereiden op de geboorte en op het moederschap door de aanwezigheid van vrouwen waar ze naar opkijkt en die haar bijstaan in het dagelijkse leven: moeders, zussen, tantes, vriendinnen, doula’s,...


Het was een heel bijzondere ervaring waarbij je de liefde voor de mama heel goed kon voelen. Vrouwen uit verschillende landen met elk hun eigenheid en achtergrond. Elk met eigen tradities zaten respectvol verbonden samen in een grote cirkel.

We lazen een gedicht voor en elk van ons sprak een wens uit voor mama en baby. Samen met doula Tine zong ik een lied voor de ongeboren baby waarbij iedereen rond mama ging zitten en heel beschermend de handen op haar en de buik legde. Na een aantal keer zongen de meeste vrouwen mee. Baby was de hele tijd mee aan het dansen. Een heel bijzonder en intens moment!

Handen houden je vast Weet je wat ze zeggen?

Woorden zingen je toe Weet je wat ze zeggen?

Welkom in dit leven We zullen je liefde geven

Hier bij ons in huis Ben je thuis

Bekijk hieronder de video van het lied:


https://www.youtube.com/watch?v=nN08ZR86tvw

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page