top of page

Cord burning: hoe doe je dat?Het verbranden van de navelstreng, ook wel "cord burning" genoemd, is een alternatieve manier om de navelstreng na de geboorte door te snijden. Het wordt gezien als een meer ceremoniële en zachte manier dan het snel doorsnijden met een schaar.


Er komt wat meer bij kijken, dus hier is de stap-voor-stap uitleg:


  1. Voorbereiding: verzamel de benodigde materialen: twee kaarsen, aansteker, en een brandwerende ondergrond. Je kan een cord burning kistje gebruiken dat 4 inkepingen heeft. 2 om de kaarsen te ondersteunen en 2 om de navelstreng op te laten rusten.


2. Wacht tot de navelstreng uitgeklopt is. Na de geboorte wacht je totdat de navelstreng ophoudt met pulseren en het bloed volledig van de placenta naar de baby is gestroomd. Je kan gerust wachten tot de placenta ook geboren is. Leg deze dan in een aparte kom.


3. Positionering: leg de baby op een veilige afstand, maar dicht genoeg zodat de navelstreng strak genoeg staat om te verbranden. Plaats de kaarsen aan weerszijden van de navelstreng waar je wilt dat het wordt doorgebrand.


4. Het branden zelf: steek de kaarsen aan en laat het vuur de navelstreng zachtjes raken. De navelstreng zal langzaam doorsmelten, wat enkele minuten kan duren. Je kan ondertussen wensen voor de baby uitspreken, zachte muziek beluisteren of zelf een lied zingen.


  1. Nazorg: nadat de navelstreng volledig is doorgebrandt, houdt je het uiteinde nog even weg van de baby want dit kan nog warm zijn. Het stompje van de baby blijft vanzelf droog en schoon totdat het vanzelf afvalt.


Deze methode wordt vaak gebruikt in landen waar weinig of geen hygiënische omstandigheden zijn. Het is dan ook een zeer steriele manier van afbinden.


Heb jij ervaring met cord burning?

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page