top of page

De bio-bevalling

Wanneer we met mijn schoonfamilie samen komen wordt er vaak over van alles gebabbeld en gediscussieerd. Het gaat heel vaak ook over de zin en onzin van bio-voeding. “To bio or not to bio” komt regelmatig aan bod. Of bio nu beter is of niet laat ik in het midden, maar mijn schoonfamilie is een mooi voorbeeld om aan te tonen dat meer en meer mensen bewust bezig zijn met gezonde voeding. Tegenwoordig heeft iedereen wel eens iets van Pascale Naessens of een andere gezondheidsgoeroe uitgeprobeerd.

Dagen zonder vlees of zonder alcohol worden alom geprezen voor het welzijn van de mens...

Wat ik me afvraag:


Als mensen dan toch bewuster gaan nadenken over hun levensstijl, wordt het dan niet eens tijd dat men ook bewust gaat nadenken over geboortes?


Bij de doorsnee Vlaamse vrouwen geldt vaak het volgende scenario: Je ontdekt dat je zwanger bent, belt je gynaecoloog voor een afspraak. Deze gynaecoloog zie je om de zoveel tijd terug en wanneer het grote moment er is trek je naar het ziekenhuis waar je gynaecoloog werkt. Hoera hoera, simpel is dat! Zwanger, gynaecoloog, ziekenhuis. Wat moet er nog meer zijn? We zien in het ziekenhuis wel wat er komt en hoe het er daar aan toe gaat. We laten het allemaal op ons afkomen.

En net dat laatste wil ik onder de aandacht brengen. We vergelijken opnieuw met voeding: als je op restaurant gaat kijk je toch ook eerst naar het menu? Voor de non-foodies: Als je een zetel gaat kopen, ga je dan niet eerst in een paar zetels zitten om te zien of die wel goed zit? Je kiest toch ook geen zetel omdat de winkelier je zegt dat het een comfortabele is...

  • Net zoals bij het kiezen van een restaurant of zetel, heb je ook voor de geboorte van je kindje heel wat keuzes:

  • van welke relaxatietechnieken wil je gebruik maken tijdens de weeën?

  • Wil je pijnstilling van bij het begin of wil je op het moment zelf beslissen.

  • Wat zijn de gevolgen voor mama en de baby als je pijnstilling neemt.

  • Kan/wil je onder water bevallen? Wat zijn de voor- en nadelen?

  • Wil je wel dat er geknipt wordt en hoe kan dit vermeden worden?

  • Is het mogelijk om de navelstreng te laten uitkloppen (Dit is zo’n belangrijk thema dat je hierover binnenkort meer kan lezen in een volgend artikel !)

  • Is het ziekenhuis een babyvriendelijke ziekenhuis? (Zie lijst Unesco)

  • Wat gebeurt er in geval van keizersnede...

  • ...

De lijst kan nog veel langer gemaakt worden. Het is maar een fractie van de vragen die koppels vaak niet stellen wanneer ze blind vertrouwen op hun gynaecoloog. Sommige gynaecologen geven vanuit zichzelf gelukkig al heel wat meer info, maar die info zal altijd binnen een welbepaald kader passen dat voldoet aan het protocol van het ziekenhuis.

Toen ik zwanger was heb ik die 9 maanden heel bewust beleefd. Ik lette heel hard op mijn voeding, stress, nachtrust,... Maar die bevalling? “Dat zien we dan wel!”. Ik had zoveel (negatieve) verhalen gehoord dat ik - net zoals zo vele andere mama’s - het allemaal op me af liet komen. Onbewust had ik wel angst voor dat moment. Godzijdank heb ik geluk gehad bij m’n bevalling en is alles min of meer goed gegaan. Achteraf gezien heb ik wel enorm veel spijt dat ik niet beter was voorbereid. Dat ik niet beter had nagedacht over HET belangrijkste moment van de hele zwangerschap: de bevalling.

Mijn water laten breken? Doe ik nooit meer! Dat heeft het hele verloop van de bevalling bepaalt.


Ik besef nu ook dat ik enorm veel geluk heb gehad dat mijn gynaecologe uit zichzelf de navelstreng lang genoeg in tact heeft gelaten vooraleer hem door te knippen. Een bewuste keuze van de gynaecoloog die eigenlijk mijn eigen bewuste keuze had moeten zijn...

Waar mijn volgende bevalling zal doorgaan weet ik nog niet. Wat ik wel al weet is dat ik de volgende keer niet alleen de zwangerschap maar ook de bevalling bewust zal beleven omdat mijn angst volledig is weggenomen door de kennis en vertrouwen die ik sindsdien gekregen heb.


Een bevalling kan je niet 100% plannen want de natuur beslist uiteindelijk zelf. We hoeven ook niet allemaal een “bio-bevalling” te hebben, maar het is goed om jezelf vragen te stellen en op z’n minst te gaan opzoeken wat er mogelijk is.

Laat ons, net zoals bij voeding, nagaan over wat ons lichaam (en in dit geval ook kind!) ten goede komt.


Heb jij trouwens angsten over de bevalling? Praat er over met je gynaecoloog, vroedvrouw of doula. Informatie is de eerste stap. Bovendien zullen ze je het vertrouwen kunnen geven dat je nodig hebt om je zwangerschap en bevalling zonder angst te beleven.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page