top of page

Checklist: destination"birth"

Het is begin augustus. De eerste helft van de zomervakantie zit er al op. Velen van ons zijn al op reis vertrokken of staan te popelen om eindelijk hun koffers te kunnen maken. Wat meegenomen wordt in de reiskoffer, hangt af van het type vakantie en de reisvoorkeuren van iemand. Een koffer van iemand die een all-in strandvakantie boekte zal er niet hetzelfde uitzien als die van een avonturier die een trektocht in de bergen gaat maken. Zelf vind ik een reischecklist wel altijd handig om een duidelijk overzicht te krijgen van wat er allemaal moet en de bagage zo goed mogelijk af te stemmen op de reis. Maar deze zomer ben ik dus bezig met het voorbereiden van een heel andere reis, de geboorte van ons dochtertje en heb ik het reislijstje ingeruild voor een geboorteplan.


Eigenlijk is een geboorteplan een reisvoorbereiding in 3 grote lijnen. Je denkt na over de bestemming en bepaalt het doel en de beleving van de reis.


GEBOORTEVOORKEUREN

De inhoud van mijn kraamkoffer is eigenlijk het minste om over na te denken. “Hoe wil ik dat mijn bevalling er uit ziet?” is een veel belangrijkere vraag voor mij. Bij mijn eerste bevalling had ik als het ware oogkleppen op en heb ik pas 2 weken voor de bevalling het hoofdstuk gelezen dat gaat over de geboorte. Ik heb nog steeds spijt dat ik niet beter voorbereid was op deze ingrijpende gebeurtenis. Deze keer heb ik door mijn ervaring als doula en veel opzoekingswerk wel een duidelijk beeld van hoe mijn ideale bevalling er uit ziet. Of het ook effectief zo zal lopen is een vraag die niemand kan beantwoorden, maar ik weet ten minste wel wat ik wel en niet wil. Deze keer heb ik mijn wensen daarom duidelijk opgesomd in een geboortewens (=geboorteplan*) en voorgelegd aan mijn gynaecoloog.

GEBOORTEPLAN

Eigenlijk is een geboorteplan een reisvoorbereiding in 3 grote lijnen.

Je denkt na over de bestemming en bepaalt het doel en de beleving van de reis.

1.Bestemming van de reis?

Waar wil je gaan bevallen? Thuis of in een ziekenhuis en welk kies je dan? Het ziekenhuis waar je gynaecoloog werkt of waar geluisterd wordt naar je wensen? In het beste geval is dat natuurlijk hetzelfde ziekenhuis. Zo niet: overweeg je dan een ander?

2.Wat is het doel van je reis?

Ga je voor avontuur en de “We zien wel”-attitude of wil je liever weten wat je opties zijn zodat je op het moment zelf iets hebt om op terug te vallen?

3.Je denkt ook over de praktische kant van de trip.

Ga je op vakantie een auto huren ter plaatse? Wat als het regent of er andere onvoorziene omstandigheden zijn… Bij een bevalling kan alles plots heel snel gaan. Wat als je veel pijn zou hebben? Kies je dan meteen voor een epidurale of voor een natuurlijke manier van pijnbestrijding? Wat zijn de voor- en nadelen, enzovoort.

Er valt bij een bevalling evenveel te overwegen als bij een vakantie (of zelfs meer). Op voorhand de verschillende mogelijkheden vergelijken zodat je de dag zelf ten volle kan genieten van het moment is cruciaal en maakt de bevalling veel aangenamer.

Het allerbelangrijkste is dat jij en je partner je goed voelen bij de keuzes die jullie maken en dat je een team samenstelt dat volledig is afgestemd op jullie behoeften.

*Ik zeg liever “geboortewens” dan “geboorteplan” omdat een bevalling niet te plannen valt en het gaat over een oplichting van je wensen.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page