top of page

Zachte keizersnede | Cézanne

Lieve Cézanne,Tijdens de warme zomermaanden kreeg ik een mailtje van je mama. Ze wou eens kennismaken om te horen wat ik allemaal te bieden had. Zo gezegd zo gedaan. Op een avond hadden we een fijn gesprek. Je mama vertelde me over de geboorte van je broer die in stuit lag en om die reden met een keizersnede geboren werd. Ik legde uit dat ik ook stuitconsulten deed met als doel de baby meer ruimte te geven om te draaien. Dat vond ze wel fijn want deze keer wou ze een keizersnede vermijden.


We spraken nogmaals af voor een stuitconsult. Ik legde oefeningen uit aan je mama die ze nauwgezet thuis verder uitvoerde. Alle moeite loonde want na een paar weken keerde je spontaan in de buik tot grote opluchting van je mama! Niet veel later boekten ze me voor een geboortereportage samen met hen keek uit naar je geboorte. Je liet echter lang op je wachten en je mama kreeg het steeds lastiger. Iets na 40 weken werd de keizersnede gepland. Ik gaf je mama nog enkele tips om het zo zacht mogelijk te laten verlopen. Met de vlotte medewerking van het ziekenhuis werd het een heel mooi moment. Alles verliep heel gemoedelijk en rustig. Je ouders hadden eigen muziek mee die de operatiekamer vulde. Zelfs de artsen zeiden dat ze er helemaal kalm van werden. Ik kreeg ook alle vrijheid om rond te lopen zodat ik alles goed in beeld kon brengen. De gynaecoloog riep me zelfs even toen ze de buik geopend hadden en je gezichtje zagen in de vliezen. Een heel bijzonder moment dat ik niet zal vergeten. Vlak er na kwam je tevoorschijn en weerklonk je kreet in de kamer. Je mama werd emotioneel toen ze je voor het eerst hoorde wenen. Je papa streelde haar haren en stelde haar gerust.

Ook de rest van de bevalling verliep heel zacht. De navelstreng werd niet meteen doorgeknipt en er werd vaginal seeding* toegepast. Nog steeds met prachtige rustige pianomuziek op de achtergrond. Je mocht na een korte check ook vrijwel meteen bij je mama huid-op-huid. Daar werd je helemaal rustig van. Nadat je bekomen was liet je er geen gras over groeien en zocht je meteen naar de borst. Niet veel later op de kamer ging je verder drinken tot je in slaap viel in je mama’s armen.

Na het wegen en meten kroop je dicht tegen je papa aan en viel in een diepe slaap.

Ik verliet ik de kamer met een ontzettend warm gevoel. “Zo zacht kan een keizersnede dus zijn” dacht ik. 

Lieve Cézanne,


Telkens ik de zachte pianomuziek hoor van Pieter De Graaf ga ik in gedachten terug naar jouw zachte geboorte. Hoewel het opnieuw een keizersnede werd kwam je zacht ter wereld en dat was de grootste wens van je ouders. Ik ben dankbaar dat ik hier heb aan kunnen bijdragen en neem het mee naar volgende keizersnedes.

Heel veel liefs,

CarolineGraag wil ik ook nog het Sint-Andries ziekenhuis in Tielt bedanken voor de fijne samenwerking en de mogelijkheden die ze gaven aan zowel de ouders als mezelf als geboortefotograaf. Een beleid als voorbeeld voor vele anderen!*Bij vaginal seeding of microbirth wordt de huid en de mond, soms ook de ogen van de baby direct na een keizersnede ingesmeerd met een vaginale uitstrijk. Dit bevordert het microbioom van de baby.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page